Ciasto wiśniowa kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W kilku partiach dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie dużą łyżką najlepiej drewnianą, aby jak najmniej opadła piana. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie lekko wysmarowana masłem, aby lepiej papier przywarł). Forma o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 40 cm. W ten sposób unikniemy opadnięcia biszkoptu. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min i dokładnie tak samo rzucamy. Nie musimy go przekrawać.
2.Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3 wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miskę żaroodporną ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy cały czas mieszając wódkę.
Sok z wiśni przelewamy do garnka i gotujemy. Następnie do gotującego się soku dodajemy dwie galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i ostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewany zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kiedy galaretki zaczną tężeć, ubijamy śnieżkę. Do ubitej na sztywno śnieżki dodajemy po łyżce galaretki cały czas ubijając. Na koniec dodajemy serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Żelatynę przekładamy do garnka i rozgrzewamy, dodajemy dwie łyżki masy wiśniowej. Gotową żelatynę powoli dodajemy do pozostałej masy cały czas ubijając. Na koniec wrzucamy wiśnie i wszystko dokładnie mieszamy.
Jeden blat biszkoptu ciemnego układamy w formie. Wykładamy połowę masy wiśniowej. Na to układamy biszkopt jasny (skórka biszkoptu do masy). Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy pozostałą masę wiśniową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy czekoladą.
Komentarze