Winogronowiec z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki przesiewam i mieszam, następnie dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam już łyżką. Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Pozostawiam go jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika. Wyjmuję na kratkę.
2.Śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam 1 1/2 szklanki wody. Jak tylko przestygnie dodaję do śmietany ubitej i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany.
3.Galaretę rozpuszczam według opakowania i zostawiam do lekkiego stęgnięcia. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.
Komentarze