Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

  • wyświetlono: 933 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Ciasto jest lekkie jak chmurka, delikatne, kremowe, słodko-kwaśne, orzeźwiające, łatwe do przygotowania.

Michał Dobras
  • 24 porcje
  • 60min

Składniki

o BISZKOPT:
o 6 jajek,
o 1 szklanka cukru,
o 1 i ½ szklanki mąki,
o 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
o 6 łyżek oleju,
o KREM:
o 2 puszki ananasów,
o 2 budynie śmietankowe (2x40g),
o 2 galaretki cytrynowe,
o 200g masła,
o PONCZ:
o 1/3 szklanki wody,
o 3 łyżki soku z cytryny,
o 2 łyżeczki cukru pudru,
o DODATKOWO:
o Cukier puder do oprószenia ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

  • 11. BISZKOPT: Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce cukru i dalej ubijaj. Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim, i delikatnie wymieszaj. Dodaj olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia.
    Foremkę 24x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Piecz 40 minut.
    Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykryj go folią.
    Po wystudzeniu biszkopt przekrój na pół.
  • 22. PONCZ: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  • 33. KREM: Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy. Do ciasta wykorzystaj miąższ ananasa z 1 puszki, ale sok (zalewę) z 2 puszek. Ananasa pokrój w małą kostkę.
    Sok (zalewę) z ananasa umieść w garnku. Dodaj tyle wody, aby łącznie było 3 szklanki. Zagotuj.
    W dodatkowo ½ szklanki wody rozrób budynie śmietankowe i wlej je na gotujący się sok z ananasa. Ugotuj gęsty budyń ananasowy. Budyń zdejmij z ognia i do gorącego dodaj obie galaretki. Dokładnie wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i dodaj do zwartości garnka, wymieszaj do połączenia.
  • 44. Na sam koniec dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkopta umieszczony w foremce.
  • 55. ZŁOŻENIE CIASTA: Jeden z blatów biszkopta ułóż w formie. Nasącz go równomiernie ponczem. Następnie wyłóż cały (ciepły) krem.
  • 66. Przykryj drugim blatem. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastoananasbiszkoptbudyńcytrynacytrynowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z ananasem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z ananasem

Szybkie i smaczne ciasto z ananasową...

Kokosowe Ciasto z Ananasem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kokosowe Ciasto z Ananasem

Delikatne, wilgotne połączenie...

Ciasto dyniowe z ananasem

Dodane przez: Kloruś

Ciasto dyniowe z ananasem

To ciasto jest po prostu przepyszne!...

Ciasto marmurkowe z ananasem

Dodane przez: mzka

Ciasto marmurkowe z ananasem

To ciasto jest w mojej rodzinie...

Ciasto z cytrynową pianką

Dodane przez: e-jola1

Ciasto z cytrynową pianką

Mocno cytrynowe ciasto z orzeźwiającym...

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Przepis na pyszne ciasto piernikowe...