Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

4.98 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest lekkie jak chmurka, delikatne, kremowe, słodko-kwaśne, orzeźwiające, łatwe do przygotowania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o BISZKOPT:
    o 6 jajek,
    o 1 szklanka cukru,
    o 1 i ½ szklanki mąki,
    o 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    o 6 łyżek oleju,
    o KREM:
    o 2 puszki ananasów,
    o 2 budynie śmietankowe (2x40g),
    o 2 galaretki cytrynowe,
    o 200g masła,
    o PONCZ:
    o 1/3 szklanki wody,
    o 3 łyżki soku z cytryny,
    o 2 łyżeczki cukru pudru,
    o DODATKOWO:
    o Cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. BISZKOPT: Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce cukru i dalej ubijaj. Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim, i delikatnie wymieszaj. Dodaj olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia.
    Foremkę 24x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Piecz 40 minut.
    Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykryj go folią.
    Po wystudzeniu biszkopt przekrój na pół.
  • 2 2. PONCZ: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  • 3 3. KREM: Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy. Do ciasta wykorzystaj miąższ ananasa z 1 puszki, ale sok (zalewę) z 2 puszek. Ananasa pokrój w małą kostkę.
    Sok (zalewę) z ananasa umieść w garnku. Dodaj tyle wody, aby łącznie było 3 szklanki. Zagotuj.
    W dodatkowo ½ szklanki wody rozrób budynie śmietankowe i wlej je na gotujący się sok z ananasa. Ugotuj gęsty budyń ananasowy. Budyń zdejmij z ognia i do gorącego dodaj obie galaretki. Dokładnie wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i dodaj do zwartości garnka, wymieszaj do połączenia.
  • 4 4. Na sam koniec dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkopta umieszczony w foremce.
  • 5 5. ZŁOŻENIE CIASTA: Jeden z blatów biszkopta ułóż w formie. Nasącz go równomiernie ponczem. Następnie wyłóż cały (ciepły) krem.
  • 6 6. Przykryj drugim blatem. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Budyń Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować