Udka w musztardowej marynacie

4.94 (200 ocen)

Aromatyczne i soczyste udka pieczone.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka (górne części)
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka majonezu
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku mielonego
    4 gałązki zielonego majeranku (można pominąć)
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.94 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Musztardę łączymy z majonezem, dodajemy sól, przyprawę do kurczaka i mielony czosnek, mieszamy. Udka smarujemy marynatą ze wszystkich stron, przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • 2. Formę do pieczenia smarujemy olejem, układamy udka i oprószamy je słodką papryką. Na każdej porcji kładziemy gałązkę majeranku. Formę z udkami wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni i pieczemy 30 minut, następnie zwiększamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować