Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry

4.98 (189 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej),
    - 1-2 łyżki oleju,
    - 1 łyżka curry,
    - sól, pieprz, czerwona papryka słodka/ostra,
    - 2 ząbki czosnku,
    - świeży tymianek (lub suszony),
    - 3 nogi kurczaka (3 udka, 3 podudzia),
    - 3 marchewki,
    - 1 cebula.
Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy: musztardę, curry, odrobina soli, pieprz, tymianek, czerwona papryka, olej, wcieramy ją w mięso. Przekładamy do miski, dodajemy obrany czosnek. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy z lodówki, chwilę czekamy aż udka nabiorą temp. pokojowej smażymy z każdej strony do zarumienienia. Następnie na tej samej patelni chwilę dusimy cebule pokrojoną w piórka. Marchewki obieramy kroimy w talarki/kostkę. Na blaszkę/do naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchewką, na nią wykładamy kurczaka, wolne miejsca dopełniamy podduszoną cebulą wraz z olejem. Pieczemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości naszych udek) w 180°C. Gdy zauważymy, że za bardzo się spiekają przykrywamy naczynie. Aby skórka ładnie się przypiekła i była chrupiąca pod koniec pieczenia włączamy opcję "grill".

Porady

Polecam z pieczonymi ziemniaczkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować