Udka garam masala

4.5 (170 ocen)

Pyszne, aromatyczne, soczyste i ostre mięsko Polecam :-)

Składniki:

  • Na dwie porcje :
    2 udka z kurczaka
    Na marynatę udek:

    4 łyżki śmietana 18%
    2 łyżeczki przyprawa garam masala
    3 łyżki oliwa
    1 łyżeczka papryka czerwona w proszku
    1 łyżeczka czosnek granulowany
    1 płaska łyżeczka sól morska
    1/2 łyżeczka papryka ostra w proszku
    pieprz czarny ok. 1/2 łyżeczki
    Ponadto:
    Naczynie żaroodporne lub blaszka
    olej do wysmarowania naczynia
    folia aluminiowa lub pokrywa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy marynatę 1. Z w/w przypraw robimy marynatę w misce,mieszamy.
  • udka smarujemy marynatą 2. Umyte,osuszone udka przecinamy na pół w zgięciu.
    Smarujemy je marynatą i chłodzimy w lodówce około 1h żeby przeszły przyprawami.
  • przekładamy na blaszkę i pieczemy 3. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C (trzecia półka od góry-grzanie góra) około 45 minut.Pod koniec pieczenia odkrywamy i zapiekamy do zarumienienia się udek.....

    Podajemy z czym kto lubi. Ja podałam z ryżem z warzywami i buraczkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować