Ucierany placek makowo – jabłkowy

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    8 żółtek
    ¾ szkl cukru
    2 i ¼ szkl mąki
    20 dag margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    7 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek

    Ciasto makowe:
    8 białek
    1 szkl maku
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    125 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierany placek makowo – jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka pokroić w plasterki o różnej grubości. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch stopniowo dodając po jednym żółtku. Cały czas ucierając dodawać olej i śmietanę, na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto jabłka.
  • 2. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie połączyć z resztą składników. Przygotowane ciasto przelać na jabłka. Placek piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Blaszka o wymiarach 25x40cm

Porady

Jabłka można dodatkowo posypać cynamonem lub cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować