Ucierany placek makowo – jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka pokroić w plasterki o różnej grubości. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch stopniowo dodając po jednym żółtku. Cały czas ucierając dodawać olej i śmietanę, na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto jabłka.
2.Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie połączyć z resztą składników. Przygotowane ciasto przelać na jabłka. Placek piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
3.Blaszka o wymiarach 25x40cm
Porady
Jabłka można dodatkowo posypać cynamonem lub cukrem waniliowym.
Komentarze