Ucierane ciasto cytrynowe

4.5 (193 ocen)

Proste i smakowite, pachnące cytrynami ciasto (uwielbiam ciasta z cytryną!). Z typu tych zwartych i bardziej ciężkich. Idealne do kubka gorzkiej herbaty czy mocnej kawy. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia? :)

Składniki:

  • Keksówka:

    5 jajek,
    100 g masła,
    skórka i sok z 2 dużych i soczystych cytryn,
    5 łyżek jogurtu naturalnego,
    3/4 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę oraz jogurt naturalny, miksujemy. W drugiej misce ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
  • 2. Formę na keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą/kaszą manną lub wykładamy papierem o pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja góra-dół).
  • 3. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone - patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy. Studzimy na kratce. Warto przechowywać szczelnie owinięte w folię aluminiową lub spożywczą bo szybko wysycha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować