Proste i smakowite, pachnące cytrynami ciasto (uwielbiam ciasta z cytryną!). Z typu tych zwartych i bardziej ciężkich. Idealne do kubka gorzkiej herbaty czy mocnej kawy. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia? :)
Składniki:
Keksówka:
5 jajek,
100 g masła,
skórka i sok z 2 dużych i soczystych cytryn,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Ucierane ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę oraz jogurt naturalny, miksujemy. W drugiej misce ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
2.Formę na keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą/kaszą manną lub wykładamy papierem o pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja góra-dół).
3.Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone - patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy. Studzimy na kratce. Warto przechowywać szczelnie owinięte w folię aluminiową lub spożywczą bo szybko wysycha.
Komentarze