"Ucierana Kasia"

0 (0 ocen)

  • 50 min

" Brat wylizał miskę i widełki miksera. Ciasto „Kasia” do dziś pachnie słowami „upiecz Kasię siostra!” I się piekło, kiedy rodziców nie było w domu."

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na formę 28cm :

    350g cukru
    350g masła
    4 duże jajka (5średnich)
    450g przesianej mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Desery

"ucierana kasia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Natłuścić formę lekko olejem. Piekarnik nagrzać do 180st.C.

    Utrzeć na puch masło z cukrem. Dodać esencję waniliową oraz po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie w masę, a następnie podzielić całość na pół. Do jednej połowy masy dodać kakao i znów mieszamy delikatnie (można drewnianą łyżką).

    Przelewamy masę do formy. Na wierzch można opcjonalnie dorzucić trochę owoców jakie mamy pod ręką.

    Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
    Studzimy w foremce na kratce. Przed krojeniem posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Do ciasta można dodać jabłka oraz cynamon! Pachnie obłędnie słodko!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować