1.Biszkopt
• Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
• Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników.
• Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
• Masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w temperaturze 170 st.C przez 20 minut.
• Po upieczeniu wyjąć papier z tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć na środku - zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa.
• Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie między biszkoptem a tortownicą, przyklejając je do boków posmarowanych olejem.
Masa truskawkowo-serowa
• 1 kg truskawek obrać z szypułek i zmiksować z cukrem pudrem.
• Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje wstawić do mikrofali na 30 sekund aby się rozpuściła (można też podgrzać w garnku).
• W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować razem.
• Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt.
• Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Dekoracja
• Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki trzymając za szypułkę.
• Ułożyć na obwodzie tortu.
Komentarze