CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znakomite ciasto z mnóstwem truskawek. Delikatne, puszyste, nie za słodkie. W sezonie najlepiej użyć świeżych truskawek, zarówno do kremu jak i na wierzch z galaretką. Poza sezonem można wykorzystać te mrożone lub zaprawione w słoikach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    /szklanka o pojemności 250 ml/
    Składniki na krem truskawkowy:
    - 450 g truskawek, świeżych lub mrożonych
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
    - 8 łyżeczek żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków żelatyny
    - 500 g serka mascarpone, schłodzonego
    Dodatkowo:
    - ½ kg truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej.
    2. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
    3. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
    4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    5. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudź w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekrój na 2 blaty.
  • 2. KREM TRUSKAWKOWY:
    1. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody, odstaw do napęcznienia.
    2. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Duże truskawki przepołów. Postaw na palniku i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika.
    3. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, pozostaw do wystudzenia.
    4. Po wystudzeniu schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Pilnuj, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjmij ją z lodówki.
    5. W misie miksera umieść serek mascarpone. Zmiksuj do gładkości. Dodawaj frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłóż do lodówki, do lekkiego stężenia - schładzaj do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania ciasta.
  • 3. GALARETKA I WYKONANIE:
    1. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w nim galaretki. Schłodź i czekaj aż lekko stężeją.
    2. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z 200 ml wody. Takim ponczem nasącz blaty biszkoptu.
    3. Nasączony biszkopt przełóż kremem truskawkowym – biszkopt – krem – biszkopt- krem. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw na noc do stężenia.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować