Trójkąty z kurczakiem

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Szybkie i proste w wykonaniu, idealne do zimnego piwka.

  • 10 min

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
    pół czerwonej papryki
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 jajko
    sól
    olej
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Trójkąty z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na nieduże kawałki, solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurczaka smażymy na oleju. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Na połowę kwadrata ciasta dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę. Składamy kwadrat na kształt trójkąta, następnie smarujemy ponownie rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Trójkąty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.

Porady

Warzywa do farszu można zmieniać dodając np. pieczarki i cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować