Tradycyjna stefanka

5 (157 ocen)

  • 60 min

Ciasto to gości u nas na stole od dawna.Święta bez niego, są wprost niemożliwe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0.5 kg. mąki
    szklanka cukru
    7 dag. miodu sztucznego
    7 dag. margaryny
    4 jaja
    pół łyżeczki sody

    Krem:
    2.5 szkl. mleka
    8 łyżek kaszy manny
    kostka margaryny
    olejek arakowy
    3/4 szklanki cukru
    szczypta kwasku cytrynowego

    Ponadto:
    Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na cztery części.Każdą część rozwałkować i upiec w 180 st.-ok. 10 min. każdy.Ostudzić.
    Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać by się nie przypaliła.Ostudzić.
    Margarynę ubić na puch z cukrem.Następnie dodawać po łyżce kaszy manny.Utrzeć na puszek.
    Po ubiciu, dodać kwasek i olejek.Wymieszać.
    Przełożyć:ciasto, krem, ciasto, powidła, ciasto, krem, ciasto.Dowolnie udekorować.

Porady

Krem powinien być lekko kwaskowy.Jeśli dodamy za dużo kwasku, wyjdzie kwaśne ciasto, a kwaskowego smaku nadają mu już i tak powidła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować