Szpinakowe roladki z marchewkowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w paski o dł. ok. 4 cm- grubość ok. 1 cm. Polewamy je olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 20-25min.
2.Udka myjemy, usuwamy kości.Lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawa uniwersalna, pieprzem i odstawiamy.
Szpinak smażymy na maśle, dodajemy czosnek granulowany i ewentualnie przyprawy do smaku (jak kto lubi).
Szpinak rozsmarowujemy na udkach, następnie kładziemy pokrojoną fetę i zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami i obsmażamy ze wszystkich stron na głębszym oleju.
Kiedy już będzie obsmażone mięsko, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 min.
Podajemy z frytkami z marchwi.
Komentarze