Tortellini z groszkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do osolonego wrzątku wrzucić tortellini, gotować do miękkości.
Zielony groszek wrzucić na wrzątek, gotować ok.5min. odcedzić.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na rozpuszczone masło, podsmażać aż do momentu aż zrobi się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażać.
Śmietanę rozrobić ze 100ml wody.
Do cebulki dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę. Podlać 50ml białego wina. Chwilę podsmażyć, wlać śmietanę rozrobioną z wodą. Mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać groszkiem i tuńczyka, delikatnie wymieszać.
Doprawić warzywkiem, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Do sosu dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać.
Dla walorów estetycznych można posypać posiekaną natką pietruszki (której niestety nie podsiadałam ;) )
Komentarze