Tortellini z groszkiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, proste i sycące danie dla każdego miłośnika makaronowego szaleństwa! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 250g tortellini z nadzieniem grzybowym
    200g zielonego groszku mrożonego
    220g kwaśnej śmietany 12%
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100ml wody
    50ml białego wina
    1 duża cebula
    2 spore ząbki czosnku
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    biały pieprz (jak ktoś nie ma to i czarny się nada ;) )
    granulowany czosnek
    1 łyżeczka warzywka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Sosy

Tortellini z groszkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do osolonego wrzątku wrzucić tortellini, gotować do miękkości.
    Zielony groszek wrzucić na wrzątek, gotować ok.5min. odcedzić.
    Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na rozpuszczone masło, podsmażać aż do momentu aż zrobi się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażać.
    Śmietanę rozrobić ze 100ml wody.
    Do cebulki dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę. Podlać 50ml białego wina. Chwilę podsmażyć, wlać śmietanę rozrobioną z wodą. Mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać groszkiem i tuńczyka, delikatnie wymieszać.
    Doprawić warzywkiem, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
    Do sosu dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać.
    Dla walorów estetycznych można posypać posiekaną natką pietruszki (której niestety nie podsiadałam ;) )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Tortellini Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować