Tort urodzinowy czekoladowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
2.nasączenie - Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy, oraz drugi na jakiejś podstawce.
3.krem ciemny-
Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem kremem w proszku. Dodać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
4.Wyłożyć na nasączony blat biszkoptowy w tortownicy.Przykryć drugim nasączonym blatem.
5.krem jasny-
Postąpić jak z ciemnym. Lecz przed dodaniem żelatyny, odjąć 1/4 kremu na rozetki. Do reszty dolewać żelatynę i zmiksować.
Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość schłodzić.
6.polewa czekoladowa-
Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort .Boki smarować pędzelkiem albo łopatką.
7.rozetki-
Jak polewa już trochę stwardnieje, zrobić rozetki z pozostawionego kremu.
8.ozdoby czekoladowe-
Czekoladę rozpuścić nad parą.Wlać do rożka papierowego. Namalować ozdoby w/g własnej fantazji, na papierze. Schłodzić i jak stwardnieją, delikatnie odkleić i poukładać na torcie.Ozdoby można zrobić wcześniej.
Komentarze