Sernik na zimno w kształcie tortu. Tort serowy warstwowy z polewą czekoladową. Tort zrobiłam dla wnuczka, mojego brata, miłośnika BRAWL STARS.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-3 jajka
-50 g. cukru
-30 g. mąki
-30 g. mąki ziemniaczanej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ KREM JAGODOWY:
-330 g. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 łyżka cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 ml. frużeliny jagodowej
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
2/ KREM STRACCIATELLO:
-330 g. sera z wiaderka
-750 ml. śmietanki 30 %
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. startej gorzkiej czekolady
3/ KREM PORZECZKOWY:
-330 g. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-200 ml. frużeliny porzeczkowej, czerwonej
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
TYNK:
-150 g. masła
-100 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-100 g. mleka w proszku
DRIP-CAKE
-100 g. czekolady mlecznej
-50 g. czekolady gorzkiej
-ok.70 ml.śmietanki 30 %
OZDOBY:
-150 g. mleka w proszku
-150 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-farbki jadalne
Tort urodzinowy serowy "brawl stars" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.
2.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
3.krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do tortownicy i schłodzić w lodówce.
4.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy. Ponownie schłodzić w lodówce, ale dłużej, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przenieść na paterę.
6.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, wygładzić i schłodzić.
7.drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, polewa szybko gęstnieje.
8.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Brać porcjami, rozwałkować i w/g namalowanego wzoru powycinać.
9.Farbki rozmieszać z odrobiną alkoholu i pomalować pędzelkiem wycięte formy.
10.Resztę masy zafarbować i zrobić napis i kwiatki. Gotowe przechowywać w lodówce.
11.Gotowy tort udekorować i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze