Tort tęczowy (biszkoptowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić je (białka) na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać mąkę tortową pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Należy to robić bardzo delikatnie, aby ciasto nie "opadło". Gotowe ciasto podzielić na pięć części. Każdą zabarwić wybranym barwnikiem (wystarczy szczypta barwnika, aby ciasto nabrało koloru). Dokładnie wymieszać. Formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Kolorowe ciasta przełożyć to tortownic (powinniśmy mieć pięć ciast - pięć tortownic). Wstawić do piekarnika (należy to robić partiami, w piekarniku powinny piec się maksymalnie dwa biszkopty). Piec w 160 stopniach, przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące upuścić je na podłogę (w foremkach!) z wysokości około 60cm. Przestudzić. W tym czasie przygotować krem: śmietankę wlać do miski, ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. Przygotować "poncz": sok malinowy wymieszać z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Chłodne już biszkopty wyjąć delikatnie z foremek. Każdy biszkopt nasączyć cytrynowo-malinowym ponczem. Biszkopty układać na sobie, przekładając każdy kremem ze śmietany i mascarpone. Na samym końcu kremem wysmarować również boki i wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki. Tort powinien się chłodzić minimum 3 godziny.
Komentarze