Tort PLASTER MIODU

4.5 (181 ocen)

Zwykły miodownik, który upiekłam w formie tortu uprzyjemnił urodziny mojej córki :-))

Składniki:

  • Tortownica o średnicy ok. 28-30 cm.

    Ciasto:
    4 szklanki mąki (60 dag)
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    9 dag margaryny
    4 dag smalcu
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki sody (płaskie)
    2 łyżki śmietany 18% (czubate)

    Masa z kaszy manny:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka kaszy manny
    1 kostka masła lub margaryny
    aromat waniliowy

    Masa do dekoracji:
    65 gramów miękkiego masła
    puszka masy krówkowej/kajmakowej
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
    5-6 łyżek wrzącej wody
    6 listków żelatyny

    Dodatkowo:
    masa marcepanowa (kupiłam w Kauflandzie baton marcepanowy w czekoladzie, oskubałam go z czekolady i wykorzystałam marcepan)
    płatki migdałowe
    kilka kostek gorzkiej czekolady

    folia bąbelkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Miodownik Desery

Tort plaster miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ciasto zagnieść jak kruche.Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podzielić na 6 części (z odcinanych kawałków wyszło mi jeszcze dodatkowo 2 placki, czyli w sumie miałam 8). Każdy upiec osobno po 7 - 10 min. w temp. 180*C.
  • 2. Masa z kaszy manny:
    Odlać 1 szklankę mleka resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Kaszę wymieszać w szklance wody i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy. Ostudzić. Masło lub margarynę zmiksować na puch, dodawać stopniowo wystudzony krem, dodać kilka kropli aromatu. Przełożyć placki miodowe i lekko rękami.
  • 3. Masa do dekoracji:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Ubić masło z masą krówkową. Odsączyć żelatynę z nadmiaru wody i połączyć ją z wrzątkiem. Wymieszać i dodać do niej około 1 łyżkę śmietany. Szybko mieszając dodać resztę śmietany, następnie dodać płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksować, aby nie powstały grudki. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta. Udekorować masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłożyć ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową (z folij odmierzyć kawałek na górę i osobno przyciąć kawałek na brzegi tortu). Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Delikatnie zdjąć z ciasta folię i udekorować ciasto pszczółkami.
  • 4. Pszczółki:
    Z masy marcepanowej ulepić pszczółki, do każdej zrobić skrzydełka z płatków migdałów i paseczki z rozpuszczonej czekolady.

Porady

Żeby nie było tak pięknie to oczywiście zważyła mi się masa do dekorowania, gdyby wam też coś takiego się przydarzyło to wystarczy umieścić naczynie z masą nad kąpielą wodną i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować