1.Biszkopt:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka. Następnie mąkę przesianą z proszkiem. Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz ok. 25min w temp. 170-180 st.
Pieczemy drugi biszkopt, z tych samych składników, tylko z dodatkiem 2 łyżek kakao.
2.krem cytrynowy:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, cały czas miksując. Wodę zagotowujemy w garnku, zdejmujemy z gazu. Miskę, w której ubijaliśmy jajka, kładziemy nad garnkiem z parą, ubijamy nad parą do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy miskę z garnka, cały czas mieszając, aż do wystudzenia masy jajecznej, aby się nie zważyła. Masło miksujemy w oddzielnej misce. Wolnym strumieniem dodajemy masę jajeczną ciągle miksując. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Miksujemy.
3.krem z nutellą:
Robimy w ten sam sposób, co krem cytrynowy, na sam koniec dodając nutellę.
4.Każdy z biszkoptów przekrajamy na pół wszerz. Każdy blat nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem z podanych składników.
5.Jedna część biszkoptu białego smarujemy masą z nutelli, przykrywamy jedna częścią biszkoptu kakaowego. Biszkopt kakaowy smarujemy masą cytrynową. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich biszkoptów. Tort dzielimy na pół, częściami półokrągłymi przykładając je do siebie (jak na zdjęciu). Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy według uznania.
Porady
Tort schładzamy przed podaniem około 12h.
By tort łatwiej się kroił, zamocz nóż w ciepłej wodzie przed krojeniem każdego kawałka.
Komentarze