Tort mięsny na marchewkowo-owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbij jajka,dodaj startą marchewkę na drobnych oczkach tarki i pozostałe składniki ,wymieszaj przy pomocy miksera na niskich obrotach(do połączenia składników.
2.Pieczarki umyj,osusz i pokrój w plasterki,cebulę obierz pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju razem z pieczarkami,dopraw solą i pieprzem do smaku.
3.Czosnek obierz,przeciśnij przez praskę,dodaj do mięsa mielonego,dodaj szczyptę curry,sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
4.Filety umyj,osusz,pokrój na mniejsze części,oprósz przyprawą kebab-gyros.
Sery pokrój w plastry.
5.Tortownicę wyłóż folią aluminiową,włóż ciasto,równomiernie rozprowadź na to połóż połowę filetów,przykryj połową mięsa mielonego ,połową pieczarek z cebulą i połową sera żółtego w plastrach,tą samą czynność powtórz jeszcze raz.
6.Z sera mozzarelli,oliwek.kukurydzy i szynki zrób dekorację.
Gotowy torcik przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
Komentarze