Ciasto, które stało się tortem, to przewrotna historia "zakazu" pieczenia do kolejnych świąt( z uwagi na kalorie). Tort który podbił serca moich Gości, prosili o dokładki a nawet prosili o upieczenie specjalnie dla nich. Pyszny,piękny, lekki i oryginalny, godny polecenia.
4.5 (175 ocen)
Porady
Masę kajmakową przed użyciem wkładam do gorącej wody by się troszkę rozpuściła, wówczas łatwiej się ją nakłada dobitej śmietany i nie ma grudek. Zanim zacznę ubijać bitą śmietanę rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny spożywczej w połowie standardowej szklanki gorącej wody. Gdy bita śmietana będzie ubita, a żelatyna osiągnie temperaturę pokojową, lub po prostu będzie letnia, wlewam ją do ubitej śmietany. Tort nie jest zbyt słodki ,to wersja light, ale myślę że każdemu łasuchowi zasmakuje. Gdybyśmy chcieli by masa do tortu była słodsza możemy dodać całą puszkę masy kajmakowej, lub pół szklanki cukru, który należy dodać na samym początku i po prostu ubić z nim śmietanę, a następnie dodać masę kajmakową w ilości 3/4 puszki i żelatynę. Cisto możemy śmiało wykorzystać do kolorowych tortów pieczonych dla dzieci :-) tak przemycony szpinak zje niemalże każe dziecko.
Komentarze