TORT ''LALA''

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort upiekłam na urodziny w rodzinie na bal dla dzieci. To moja pierwsza lala-tort.Tortem solenizantka, była zachwycona.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto czekoladowe I na tortownicę 27 cm.:
    -1/2 margaryny-125g
    -2 ciemne czekolady-200g.
    -5 jajek
    -150 g.pudru cukru
    -1 cukier waniliowy
    -150 g. mąki
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    ciasto czekoladowe II na tortownicę 23 i 21 cm.:
    -3/4 margaryny
    -3 ciemne czekolady-300g.
    -7 jajek
    -200 g.pudru cukru
    -1 cukier waniliowy
    -200 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem serowo-truskawkowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 krem truskawkowy do tortów, w proszku
    -3/4 kg. sera z wiaderka
    -1 szklanka musu truskawkowego
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanka wody

    krem serowo-śmietankowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 krem śmietankowy do tortów, w proszku
    -1/4 kg. sera z wiaderka
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanka wody

    krem maślany:
    -2 masła-400 g.
    -2 szklanki cukru pudru
    -parę kropli olejku cytrynowego

    masa plastyczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort angielski

Tort ''lala'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasta czekoladowe 1. ciasto czekoladowe I- Margarynę wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).
    ciasto czekoladowe II-wykonać jak poprzednie, ale rozlać odpowiednio do dwóch tortownic, 23 i 21 cm. Piec obie tortownicy razem, przez ok. 30 cm. Ale sprawdzić patyczkiem, czy środek, jest suchy.
  • ciasta przekrojone 2. Ostudzone ciasta przekroić na pół.Spody włożyć z powrotem do tortownic.
  • krem truskawkowy 3. krem serowo-truskawkowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i mus truskawkowy i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Odpowiednio rozdzielić do trzech tortownic.
  • przełożone ciasta 4. Przykryć drugimi blatami i schłodzić w lodówce.
  • przygotowanie patery 5. Przygotować paterę na tort.
  • I piętro tortu 6. Ciasto z największej tortownicy, ułożyć na paterze.
  • krem biały 7. krem serowo-śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Podzielić mniej więcej na pół.Jedną większą część wyłożyć, na środku tortu na paterze.Ale nie rozsmarowując do krawędzi.
  • II piętro 8. Przykryć ciastem ze średniej tortownicy.
  • krem 9. Wyłożyć resztę kremu, na środek.
  • III piętro 10. Ułożyć ostatnie najmniejsze ciasto.Schłodzić całość w lodówce.
  • formowanie spódnicy 11. Nożem obciąć boki tortu, formując spódnicę. Wyciąć dziurę na lalkę.
  • krem królewski 12. krem maślany-Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i paroma kroplami olejku.
    Posmarować cały tort i schłodzić.
  • dekoracje 13. dekoracje-Dekoracje zrobić z masy plastycznej.Powinno się zrobić szybciej i przechować w lodówce.
  • dekoracje 14. Następne dekoracje.
  • udekorowana 15. Pokryć masą plastyczną i przykleić dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować