Torcikowa lala

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten torcik był prezentem dla mojej małej kuzyneczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • biszkopt z 4 jajek
    biszkopt z 5 jajek
    3/4 l mleka
    4 - budyni śmietankowych
    1 kostka masła o,25
    słoik dżemu kwaskowego
    poncz do nasączania
    wiórki kokosowe
    1 kg cukru pudru
    3 opakowania pianek marshmallow po 90 g
    aromat rumowy albo dowolny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcikowa lala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopty : z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy.

    Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z masłem na gładką masę.Masła można dodać więcej by masa była sztywniejsza. Biszkopty przekroić: pierwszy tzn z formy babkowej na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem.

    Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki.

    Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

    Rozpuścić pianki i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu. Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi.
    Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować