Torcikowa lala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopty : z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy.
Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z masłem na gładką masę.Masła można dodać więcej by masa była sztywniejsza. Biszkopty przekroić: pierwszy tzn z formy babkowej na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem.
Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki.
Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Rozpuścić pianki i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu. Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi.
Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.
Komentarze