Tort Lala Barbie

0 (0 ocen)

Ekstra pomysł na tort dla dziewczynki która uwielbia lalki Barbie. Jest to również super pomysł na prezent urodzinowy.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 8 jajek,
    - 8 łyżek cukru,
    - 8 łyżek mąki pszennej,
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    MASA MALINOWA:
    -3 łyżki wsadu malinowego,
    -0,5 litra śmietany kremówki 36%,
    - 3 szt śmietan-fix (usztywniacz do śmietany),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lala barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Oddzielić białka od żółtek. Mąkę , proszek do pieczenia przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru zwykłego.Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka.
    Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na cztery razy z tym że każde kółeczko ma być mniejsze od kolejnego. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami i dodać wsad malinowy. Najmniejsze kółeczko wkładamy do foremki i masa malinowa i kolejne kółeczko i masa i tak do końca skrawki które nam zostały można wykorzystać w środek wkładając. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny i później aby wyciągnąć z foremki tort to trzymamy nad gotującą się wodą chwile i obracamy powoli, lale bez nóg wbijamy do tortu.
    Do dekoracji użyłam marcepanu różowego 40 dag którego wałkujemy i nakładamy na tort następie gładzimy, obcinamy pozostały marcepan który nam będzie potrzebny do zrobienia gorsetu i falbany. Z białego marcepanu (5 dag) zrobiłam kwiatuszki, szarfę i falbankę na dole sukienki. Można udekorować według własnego pomysłu nie koniecznie tak jak ja to zrobiłam. Gotową lale wstawiamy do lodówki. Smacznego.

Porady

Marcepan najlepiej wałkować w chwili gdy w domu nie jest gorąco tylko chłodno ponieważ wtedy nam się nie będzie przerywał podczas nakładanie i też nie kleił gdy będziemy wałkować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować