Tort filadelfia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy (29cm.posmarowanej tylko na dnie).
Pieczemy ok. 25 min.170*.
Po przestygnięciu kroimy na dwa krążki.
2.W 1/4 szkl.mleka rozmieszać żelatynę-resztę mleka zagotować i wymieszać z żelatyną.
Śmietanę kremówkę ubijamy dopiero gdy mleko z żelatyną będzie zimne i zacznie być ciągnące
Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder, po trochu twaróg i na końcu mleko z żelatyną(mieszamy na wolnych obrotach robota lub łyżką).
3.Spod biszkoptu, wkładamy do tortownicy.Smarujemy dżemem.
Krem dzielimy na dwie części. Smarujemy, po dżemie. Przykrywamy następnym,też smarujemy, dżemem potem kremem.
Na gorę rozsypujemy owoce i chłodzimy.
4.Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do tężenia.
Tężejącą galaretkę, wylewamy na owoce i chłodzimy..
Przed podaniem ozdobić bezikami.
Porady
Posłużyłam się linkiem:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/filadelfia2
Komentarze