Tort bezowy Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami

4.49 (182 ocen)

  • 4 min

Prezentowany przeze mnie tort był moim pierwszym tortem bezowym.Już od pewnego czasu miałam ochotę go zrobić. Udało mi się akurat na moje urodziny! I wyszedł! Chrupki, słodki i po prostu pyszny!

  • 4 min

Składniki:

  • 6 białek
    300g cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    250g serka mascarpone
    150g śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    kilka kropel cytryny
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy pavlova z mascarpone i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bezowe blaty
    Zanim oddzielę żółtka od białek jajka leżą przez jakiś czas w temperaturze pokojowej.
    Białka ubijam na sztywną pianę (robiłam to na najwyższych obrotach). Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
    Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
    Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
    Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
    Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
    Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
    Bez wyszła chrupka z zewnątrz, lekko ciągnąca się w środku, czyli taka, jak ma być!
  • 2. krem
    Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję esencję i kilka kropel cytryny.
    Kilka brzoskwiń odsączam z syropu i kroję w kostkę. Dodaję do masy i delikatnie mieszam.
    Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
    Wierzch dekoruję plasterkami brzoskwiń, prażonymi płatkami migdałowymi i świeżą miętą.
    I jest! Pavlova lekka jak piórko, ale tylko wagowo, co do kalorii to...aaa może lepiej nie wspominać! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować