Tort bezowy daktylowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. lekko wymieszać łyżką. Masę podzielić na 3 równe porcje. Jedną porcję ubitych białek rozsmarować na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą masę bezową wstawić do lodówki. Ukształtować koło o średnicy ok. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140°C. Piec ok. 35-40 minut. Tak samo postąpić z pozostałą masą bezową.
2.Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić (ok.2-3 minut) na sztywną masę. Dodać w 2-3 porcjach do ostudzonej czekolady miksując krótko za każdym razem.
Daktyle pokroić w paski, podzielić na 4 porcje. Jedną porcję zostawić do przybrania, pozostałe dodać do masy czekoladowej, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Pierwszy blat bezowy wyłożyć na paterę (pomagałam sobie cienką blaszką wyjętą z blaszki do pieczenia). Wyłożyć połowę masy czekoladowej, rozsmarować, przyłożyć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy czekoladowej, znowu blat bezowy. Wierzch polać roztopioną na parze czekoladą, posypać zostawionymi daktylami. Wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Komentarze