Tort daktylowo-bezowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort daktylowo-orzechowy jest najlepszym tortem dla fanów bezy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 blaty bezowe:

    6 dużych białek
    szczypta soli
    300 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki cukru trzcinowego demerara
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

    Składniki na krem:
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
    pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    10 daktyli, posiekanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Tort daktylowo-bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.

    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, delikatnie wymieszać.

    Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

    Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
    Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę (można na wolnych obrotach miksera).

    Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

    Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować