Czekoladowy tort bezowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla przełamania słodyczy tego tortu, podałam do niego mus z czerwonej porzeczki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA::
    - białka (+ szczypta soli): 8 sztuk
    - cukier drobny: 400 gramów
    - ocet winny: 2 łyżki
    - kakao ciemne do wypieków: 4 łyżki
    - czekolada gorzka (o zawartości 70% kakao, bardzo drobno posiekana): 50 gramów
    KREM::
    - śmietana kremówka 30%: 650 mililitrów
    - czekolada biała: 100 gramów
    - mleko: 4 łyżki
    DO POSYPANIA KREMU::
    - czekolada gorzka (starta na drobnej tarce): 40 gramów
    DODATKOWO::
    - mus z kwaśnych owoców (opcjonalnie): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ BEZĘ: Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać ocet, ubić.
  • 2. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać.
  • 3. Przygotowaną masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt tortu o średnicy około 22cm (beza sporo urośnie).
  • 4. Początkowo piec w temperaturze 180st. C, po ok. 15 minutach, zmniejszyć temperaturę do 150st. i doglądając tortu piec go do ok. 1 godziny (czasami trochę dłużej). Po upływie tego czasu, zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 5. PRZYGOTOWAĆ KREM: czekoladę wraz z dodatkiem mleka dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. powoli dodać czekoladę, cały czas wolno miksując.
  • 6. Gotowy krem przełożyć na wystudzoną bezę. Wierzch kremu posypać sporą warstwą drobno startej czekolady.
  • 7. Tort podawać z musem z kwaśnych owoców.
  • 8. * Bezę można upiec dzień wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować