• Tort ananasowy

    Autor: Justyna Grzegorzewska, Gardeja

  • Pieczenie ciast lubię od dziecka. A torty to moja specjalność. Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki wszystkim smakują.

  • Składniki

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szkl. mąki ziemn.
    1 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 szklanka mleka
    1 duża puszka ananasów
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 op. cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    kostka margaryny

    Do dekoracji:
    cukrowe kwiatki i perełki, plastry pomarańczy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Tort ananasowy - krok 1

    Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.

    2.

    Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.

    3.

    Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, biszkopt, masa anansowa
  • 9 komentarzy

Autor: Justyna Grzegorzewska, Gardeja

RedakcjaPP 6305

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-20T19:54:04+01:00

3250 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_05-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »