Tort "Ambasador"

4.5 (174 ocen)

Ambasador to lekki jasny biszkopt przełożony kremem z owocami i kremem z czekoladą, rodzynkami i orzechami. Ciekawe połączenie smaków i myślę, że trochę zaskakujące, jednak świetnie wszystko współgra ze sobą. Polecam. To kolejny przepis, który otrzymałam od Pani Iwony. Dziękuję

Składniki:

  • Biszkopt:

    140g mąki tortowej
    6 jaj
    210g cukru
    1 opakowanie kisielu cytrynowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    400g masła
    300g cukru
    7 żółtek
    750ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2-3 łyżki kakao
    100g gorzkiej czekolady
    100g rodzynek
    100g orzechów włoskich
    1 puszka brzoskwiń
    1-2 łyżki wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort "ambasador" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą.
  • 2. Mąkę, kisiel w proszku i proszek do pieczenia wymieszać. Odstawić.
  • 3. Jajka ubić z cukrem na parze na gładką i puszystą masę. Muszą znacznie powiększyć swoją objętość. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez około 30-40 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 4. Przygotować krem: 50g czekolady pokroić w drobną kosteczkę. Brzoskwinie odsączyć i drobno pokroić. Orzechy posiekać. 125ml mleka odlać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Żółtka rozmącić i rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Masę powoli przelać do gotującego się mleka cały czas mieszając i ugotować budyń. Jeszcze gorący nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Folia zapobiegnie powstaniu „kożucha” na budyniu. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, po łyżce dodawać wystudzony budyń w dalszym ciągu ucierając. Część masy odłożyć do obłożenia tortu, a resztę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, rodzynki, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, oraz wódkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej części kremu dodać brzoskwinie i orzechy, wymieszać.
  • 5. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 4 cienki placki. Układać warstwy: Biszkopt, 1/2 kremu z brzoskwiniami, biszkopt, krem czekoladowy, biszkopt, krem z brzoskwiniami, biszkopt. Pozostałą masą kremową cienko posmarować boki i wierzch tortu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i obsypać nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować