Torcik serowy

4.5 (158 ocen)

Pyszny torcik serowy, o smaku owocowym

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jaj
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA SEROWA
    3 kost sera tłustego
    1 galaretka z czarnej porzeczki
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka wiśniowa
    śmietana 18% - 400 ml
    PIANKA
    1 szkl śmietany kremówki-36%
    1 galaretka truskawkowa
    PONCZ
    woda gotowana ostudzona- 400 ml
    spirytus -1 kieliszek
    sok z cytryny
    cukier -1 łyżeczka
    PONADTO
    200 g pierników nadziewanych w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik serowy 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
  • Torcik serowy 2. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop.
    Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części.
  • Torcik serowy 3. MASA SEROWA
    Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części.
  • Torcik serowy 4. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić.
  • Torcik serowy 5. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki.
  • 6. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę.
  • Torcik serowy 7. PIANKA
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.
  • Torcik serowy 8. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową.
  • Torcik serowy 9. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową.
    Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej.
  • Torcik serowy 10. Przykryć masą z czarnej porzeczki.
  • 11. Na masie ułożyć trzeci krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu.
  • Torcik serowy 12. Udekorować tort galaretkami z woreczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować