Pyszne ciasto, gdzie kwaskowość agrestu jest idealnie równoważona przez słodycz pianki na górze, a neutralne ciasto kruche stanowi pyszną bazę tego wszystkiego.
Torcik agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone w kosteczkę i przesiekać.
2.Dodać sól, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
3.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
4.Piekarnik rozgrzać do 180°C.
5.Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć je widelcem.
6.Piec przez 25 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
7.Do garnka przesypać umyty i obrany agrest.
8.Dodać cukier i wlać wodę.
9.Gotować około 10 minut i odsączyć. Nie wylewać powstałego syropu!
10.Syrop przelać z powrotem do garnuszka i gotować na średnim ogniu tak długo, aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość i stanie się gęsty. Mi z całego płynu zostało ok. 4 łyżek gęstego syropu.
11.Białka ubić z solą.
12.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
13.Agrest wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.
14.Polać syropem. W razie potrzeby syrop rozsmarować.
15.Wyłożyć równomiernie pianę z białek.
16.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 15-20 minut, aż piana stanie się złoto brązowa.
Komentarze