Torcik agrestowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto, gdzie kwaskowość agrestu jest idealnie równoważona przez słodycz pianki na górze, a neutralne ciasto kruche stanowi pyszną bazę tego wszystkiego.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    200g mąki
    100g zimnego masła
    3 zimne żółtka
    szczypta soli

    Agrest:

    750g agrestu
    100g cukru
    250ml wody

    Wierzch:

    3 białka
    100g drobnego cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone w kosteczkę i przesiekać.
  • 2. Dodać sól, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
  • 3. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • 5. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć je widelcem.
  • 6. Piec przez 25 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
  • 7. Do garnka przesypać umyty i obrany agrest.
  • 8. Dodać cukier i wlać wodę.
  • 9. Gotować około 10 minut i odsączyć. Nie wylewać powstałego syropu!
  • 10. Syrop przelać z powrotem do garnuszka i gotować na średnim ogniu tak długo, aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość i stanie się gęsty. Mi z całego płynu zostało ok. 4 łyżek gęstego syropu.
  • 11. Białka ubić z solą.
  • 12. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
  • 13. Agrest wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.
  • 14. Polać syropem. W razie potrzeby syrop rozsmarować.
  • 15. Wyłożyć równomiernie pianę z białek.
  • 16. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 15-20 minut, aż piana stanie się złoto brązowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować