Tiramisu według Agaty

4.5 (171 ocen)

To ciasto nie ma sobie równego,jest pyyyszne :))

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    3/4 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    margaryna kasia lub masło
    1/2 szklanki cukru pudru
    60 dag twarożku naturalnego (u mnie z biedronki )
    3 szklanki sypkiego mleka w proszku ,np łaciate
    cukier waniliowy

    dodatkowo:
    2 paczki okrągłych biszkoptów
    kakao
    500 ml mocnej kawy rozpuszczalnej +cukier waniliowy LUB -
    w wersji dla dorosłych alkohol np likier ok 100ml
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu według agaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt,po wystygnięciu przekrawamy na 2 części. Blacha 24/38cm
  • 2. Przed wykonaniem masy robimy poncz,powinien być chłodny.
  • 3. Masa:
    Tłuszcz ucieramy z cukrami na puch,następnie dodajemy ser,dokładnie mieszamy,wsypujemy partiami mleko,ucieramy na gładziutki krem.
  • 4. Spód biszkoptu ponczujemy delikatnie, smarujemy połową masy,na masę kładziemy lekko umoczone w kawie biszkopty,całość posypujemy kakao.
  • 5. Pozostałą mase dzielimy na pół. Drugą część biszkoptu smarujemy częścią masy tak,aby masa znalazła sie na biszkoptach,a następnie lekko ponczujemy biszkopt i smarujemy go resztą masy.
  • 6. Na masie układamy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i równiez obficie posypujemy kakao,gotowe.

Porady

placek dobrze jest zrobic dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować