Tartaletki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,masła,żółtka,mleka,cukru pudru i soli zagnieść ciasto (proporcje tłuszczu do mąki 1:2).
2.Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
3.Uwaga : tę czynność wykonywać jak najszybciej,aby ciasto było zimne w momencie wstawiania go do nagrzanego piekarnika.Cienko rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki,piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C.Odstawić,aby ostygły.Owoce umyć,podzielić na cząstki.
4.Budyń ugotować w 300 ml mleka( odlać 50 ml mleka, wymieszać w nim zawartośc opakowania,wlać do gotującego się mleka).Budyń odstawić,aby ostygł.Galaretkę wymieszać w 100 ml wrzącej wody, moczyć w niej owoce,będą lśniące i słodsze.Zimny,gęsty budyń wymieszać z dżemem.
5.Tartaletki wypełnić kremem,na kremie układać owoce,udekorować według uznania.
Komentarze