Tarta ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło tniemy na kawałki. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Szklankę mleka wlewamy do rondelka. Gotujemy.
Do reszty dodajemy mąkę, cukier trzcinowy i wanilię. Mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy pozostałą część mleka z mąką i mieszamy dopóki nie zgęstnieje.
3.Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Jedna trochę większa od drugiej. Tą "większą połową" wykładamy blaszkę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętajmy aby ciastem wyłożyć też brzegi). Nakrywamy drugim papierem i obciążamy np. fasolą. Zapiekamy spód w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 15 minut. Następnie ściągamy fasolę i pergamin i wykładamy na podpieczony spód budyń, a na nim śliwki. Posypujemy migdałami.
4.Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, a następnie nakrywamy nią wierzch. Możemy mocniej podociskać, tak aby w cieście zrobiły się dziurki i "wyglądały" przez nie śliwki.
5.Pieczemy dalej w tej samej temperaturze ok. 40 - 50 minut.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem i świeżymi owocami.
Komentarze