tarta z jabłkami i owsianą kruszonka

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

pyszna modyfikacja kruszonki, zdrowa i chrupiąca

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    150 gram masła
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 duże jajo
    1-2 łyżki zimnego mleka
    1 kg jabłek+cukier wg kwaskowatości jabłek+cynamon+1 płaska łyżka kaszy manny
    kruszonka:
    1,5 szklanki płatków owsianych (absolutnie nie błyskawicznych)
    60 gram masła
    1/4 szklanki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z jabłkami i owsianą kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z mąki, jaja, cukru, masła i mleka zagniatamy szybko kruche ciasto, ilość dodanego zimnego mleka zależy od tego, czy ciasto ładnie nam się poskleja, czasem wystarczy 1 łyżka. Zawijamy je w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty(ja akurat piekłam w tortownicy 22 cm) wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem i wyłożyć na nią ciasto (mnie zostało odrobinkę ciasta niewykorzystanego, gdyż wywałkowałam dość cienko). Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut (dopóki brzegi się nie przyrumienią).


    Jabłuszka obrać, pokroić na kawałki, poddusić z cukrem i cynamonem, żeby lekko sok się zredukował, wyłączyć gaz i dodać kaszę mannę, wymieszać.


    Masło roztopić, połączyć z płatkami owsianymi i cukrem, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać powstałą kruszonką i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować