Tarta z jabłkami i owsianą kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z mąki, jaja, cukru, masła i mleka zagniatamy szybko kruche ciasto, ilość dodanego zimnego mleka zależy od tego, czy ciasto ładnie nam się poskleja, czasem wystarczy 1 łyżka. Zawijamy je w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty(ja akurat piekłam w tortownicy 22 cm) wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem i wyłożyć na nią ciasto (mnie zostało odrobinkę ciasta niewykorzystanego, gdyż wywałkowałam dość cienko). Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut (dopóki brzegi się nie przyrumienią).
Jabłuszka obrać, pokroić na kawałki, poddusić z cukrem i cynamonem, żeby lekko sok się zredukował, wyłączyć gaz i dodać kaszę mannę, wymieszać.
Masło roztopić, połączyć z płatkami owsianymi i cukrem, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać powstałą kruszonką i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze