Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy nożem . Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników :mąka,żółtko ,sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut.
2.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki , ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut.
3. Jabłka myjemy osuszamy. Po osuszeniu jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
4.Nadzienie :
Jajka wymieszać z śmietaną ,mąką , cukrem oraz cynamonem . Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
5.Jabłka obrane wykładamy na tarte i zalewamy nadzieniem . Całość piec około 15 minut.
Komentarze