Tarta czekoladowa z bananami

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Kolejna potrawa która powstała z resztek w lodówce, więc idealnie nadaje się dla zapracowanych lub studencików :)

  • 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 250g mąki pszennej
    - 50 g cukru pudru
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 150g margaryny do pieczenia
    - 1 duże jajko
    - 2 łyżki jogurtu greckiego
    Masa:
    - 2 banany
    - tabliczka czekolady mlecznej
    - 2 jajka
    - 4 łyżki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta czekoladowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto: wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba. Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką i zagnieść ciasto.
    Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Wysmarować formę masłem. Ułożyć rozwałkowane ciasto, pokłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min, by miało złoty kolor.
  • 3. Banany pokroić w plasteki. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Jajka podzielić: żółtka wymieszać z jogurtem, białka ubić na sztywno. Do czekolady dodać odrobinę jogurtu, aby wyrównać temperaturę. Dodać resztę jogurtu i delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
  • 4. Na tartę kłaść banany i zalać musem czekoladowym. Piec w piekarniku ok 10 minut w temp. 180 st, aż do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować