Tarta czekoladowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto: wsypać mąkę, cukier i sól do miski. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba. Jajko wymieszać ze śmietaną, wlać do zagłębienia zrobionego w produktach sypkich. Przemieszać drewnianą łyżką i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej i rozwałkować lekko na płaski placek. Zawinąć brzegi folii i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Wysmarować formę masłem. Ułożyć rozwałkowane ciasto, pokłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min, by miało złoty kolor.
3.Banany pokroić w plasteki. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Jajka podzielić: żółtka wymieszać z jogurtem, białka ubić na sztywno. Do czekolady dodać odrobinę jogurtu, aby wyrównać temperaturę. Dodać resztę jogurtu i delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
4.Na tartę kłaść banany i zalać musem czekoladowym. Piec w piekarniku ok 10 minut w temp. 180 st, aż do stężenia masy.
Komentarze