Tarta Czekoladowa z mrożonymi truskawkami i miętą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przygotowałam rozkoszny duet dla podniebienia.. truskawki lekko kwaskowe i czekolada moc słodkości i orzeźwiające liście mięty któż tego nie lubi... :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinkę przyjemności ..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Składniki:
    • opakowanie ciastek digestiv
    • 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
    • 3 łyżki brązowego cukru
    Krem czekoladowy:
    Składniki:
    • 1 opakowanie śmietany 36%
    • 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
    • 2 duże jaja
    • laska wanilii
    • szczypta soli
    • polewa:
    • 2 łyżki śmietany 36%
    • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
    • 2 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo ok 20 sztuk truskawek mrożonych lub innych owoców wedle uznania i liście świeżej mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z mrożonymi truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min.
    Następnie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.
    Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.
    Tartę wystudzoną wkładamy do lodówki na min 1-2h aby całkowicie się ściągnęła . Przed podaniem dekorujemy truskawkami i liśćmi mięty możemy posypać dodatkowo startą białą czekoladą lub zrobić kleksiki z bitej śmietany
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować