Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

4.5 (192 ocen)

Najlepsze ciasto pod słońcem , czyli nasza kochana Polska szarlotka

Składniki:

  • na ciasto
    3 szkl mąki
    pół margaryny
    pól szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    4 żółtka

    na kruszonkę
    2 szkl mąki
    pół szkl cukru
    pół margaryny
    1 żółtko
    szczypta cynamonu

    pianka z jabłkami
    1,5 kg jabłek
    cynamon
    3/4 szkl cukru
    5 białek
    2 kisiele cytrynowe

    na lukier
    3/4 szkl cukru
    3-4 łyżki wody
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem 1. Ciasto zagnieść, i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.
    Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.
    Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać kisielem i cynamonem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i jeszcze ubijać aż piana stanie si bardzo sprężysta. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
    Całość piec ok 40 min.
    Po wystudzeniu ciasta przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do nitki. Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować