Szarlotka tradycyjna

4.39 (228 ocen)

Nie ma jak domowa szarlotka. Jest pyszna!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    250 g masła lub margaryny
    4 jajka

    Jabłka:
    2 kg jabłek kwaśnych
    6 łyżek cukru
    10 dag rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.39 (228 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem - lekko podsmażyć.
    Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać cukier oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać jajka. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
    Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (spód i boki), na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować