Szarlotka mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 godzinę.
2.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jeśli mają dużo soku, cześć odcisnąć. Wymieszać z cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek na sztywno.
3.2/3 ciasta rozwałkować na grubość ok 3 mm - wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Na ciasto wyłożyć starte jabłka i ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
4.Piec ok 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Porady
Moja modyfikacja: czasem miedzy jabłka i pianę dodaję warstwę połówek świeżych śliwek.
Komentarze