Szarlotka "biedronka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto ( krok po kroku w przepisie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smakowitosci-z-jabluszkiem )
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach wyciskamy do nich sok z cytryny, posypujemy galaretką, cynamonem i w zależności od ich słodyczy używamy cukru.
Ciasto już przygotowane dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą wałkujemy (proponuję między folią spożywczą lub zwykłą reklamówką zrywką). Na rozwałkowanym cieście wycinamy kółka (kieliszkiem) gęsto ale tak by móc przełożyć później to ciasto na wierzch szarlotki. Wycięte ciasto wkładamy do lodówki( na folii!) wyciągamy drugą część ciasta, dokładamy wycięte wcześniej „oczka” i wałkujemy na średnicę większą niż tortownica. Na przygotowaną tortownicę (wysmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą) wykładamy duże ciasto wklepujemy dobrze w dno i bok tortownicy ( najlepiej palcami albo przez reklamówkę) nakłuwamy widelcem, wrzucamy wcześniej przygotowane jabłka i przykrywamy ciastem w kropki. Boki ciasta w kropki łączymy z ciastem który jest na ściankach tortownicy.
Pieczemy równomiernie w temp 180 stopni „do suchego patyczka” co w przypadku mojej dużej „biedronki” zajęło 60 min czasu.
Porady
przekładając ciasto w kropki najlepiej jest to robić na folii - na której się go wałkowało, będzie przylepione do niej więc tylko obracamy i delikatnie ściągamy folię. (rękoma tego nie zrobimy :))
Komentarze