Szarlotka.

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szarlotka to moje ulubione ciasto.U mnie obowiązkowo z dużą ilością cynamonu.Uwielbiam zapach,który wydobywa się podczas jej pieczenia.Domowa szarlotka jest najlepsza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    pół kostki masła lub margaryny ( 12,5 dag)
    2 jajka
    1 łyżka śmietany 12 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    pół kilo jabłek
    cynamon według uznania
    łyżka cukru
    bułka tarta i masło do posmarowania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Szarlotka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,cukru ,jajek ,śmietany,proszku do pieczenia i masła zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.
  • 2. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 4. Połowę ciasta wyłożyć na dno foremki ,nałożyć jabłka,posypać cukrem i cynamonem.Przyłożyć pozostałym ciastem,nakłuć widelcem.Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Upieczona i pokrojona. 5. Ostudzić,pokroić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować