Szarlotka to moje ulubione ciasto.U mnie obowiązkowo z dużą ilością cynamonu.Uwielbiam zapach,który wydobywa się podczas jej pieczenia.Domowa szarlotka jest najlepsza.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół kostki masła lub margaryny ( 12,5 dag)
2 jajka
1 łyżka śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
pół kilo jabłek
cynamon według uznania
łyżka cukru
bułka tarta i masło do posmarowania formy
cukier puder do posypania
1.Z mąki ,cukru ,jajek ,śmietany,proszku do pieczenia i masła zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.
2.Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
3.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć z nadmiaru soku.
4.Połowę ciasta wyłożyć na dno foremki ,nałożyć jabłka,posypać cukrem i cynamonem.Przyłożyć pozostałym ciastem,nakłuć widelcem.Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze