Syrop z kwiatów czarnego bzu

5 (197 ocen)

Taki syrop wykorzystuje do zrobienia latem zimnej lemoniady oraz jako dodatek do koktajli lub słodzenia herbaty.

Składniki:


  • 30-40 szt baldachów z czarnego bzu
    sok z pół cytryny
    1 litr wody
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować