Strucla drożdżowa dla małego alergika

4.48 (146 ocen)

  • 2 godz.

Strucla drożdżowa z powidłami (bez jajek, krowiego mleka i masła)

  • 2 godz.

Składniki:

  • •3 szklanki mąki pszennej
    •szczypta soli
    •3 łyżki cukru
    •szklanka mleka koziego (może być również woda)
    •20g świeżych drożdży
    •1/4 szklanki oleju roślinnego

    Ponadto:
    •słoik powideł śliwkowych
    •3/4 szklanki cukru pudru
    •sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Strucla drożdżowa dla małego alergika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warkocz 1. Wykonanie:

    Z mleka/wody, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na około 15minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odtawić do podwojenia objętości (na około godzinę).

    .
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Posmarować powidłami, zwinąć w roladę, poczym przekroić na pół. Zwinąć w warkocz
  • 3. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 170oC przez około 40 minut. Po wystudzeniu posmarować strucle lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować