Strogonow

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Strogonow zawsze kojarzył mi się z bardzo ambitnym i trudnym daniem. W końcu postanowiłam się z nim zmierzyć i okazało się że nie taki diabeł straszny... Rozgrzewający i aromatyczny strogonow jest idealną propozycją na obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    3 l bulionu
    2 duże papryki czerwone
    2 białe papryki
    1 słoik ogórków kiszonych
    50 dag pieczarek
    2 cebule białe i 1 czerwona
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
    2 małe przeciery pomidorowe
    2 łyżki mąki
    przyprawa do mięsa mielonego
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, pokroić w paseczki posypać przyprawą do mięsa mielonego, oprószyć mąką i posmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dolać 1 litr wody, dodać liść laurowy i ziele i gotować aż mięso zmięknie.
  • 2. Paprykę pokroić w paseczki, ogórki, cebulę i pieczarki w kosteczkę. Pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju aż wyparuje z nich woda. Cebulkę również chwilkę podsmażamy.
  • 3. Do lekko miękkiego mięsa dodajemy pieczarki, paprykę, ogórki, cebulkę i czosnek i dalej gotujemy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą i słodką. Doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Podajemy z pieczywem.
  • 5. Smacznego!

Porady

Jeżeli ktoś woli gęstszy Strogonow można go zagęścić mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować