Sos do lasagne

0 (0 ocen)

Inspirację ciągnęłam z programu "Pyszne 25" Ani Starmach :)

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego
    - dwie marchewki
    - dwie łodygi selera naciowego
    - ok 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    - dwie cebule
    - dwa ząbki czosnku
    - puszka pomidorów krojonych
    - dwie łyżki koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz i ew. zioła do smaku
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Sosy

Sos do lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy ok 4 łyżki oliwy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażenie rozpoczynamy od zarumienienia cebuli. Następnie dodajemy czosnek.
  • 2. Dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy i czekamy aż się przesmaży.
  • 3. W tym czasie kroimy w kostkę marchewkę oraz selera.
  • 4. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, sól pieprz i całość mieszamy. Następnie zalewamy wszystko winem i czekamy ok 5 min aż składniki się polubią.
  • 5. Dokładamy marchewkę oraz selera i pomidory z puszki.
  • 6. Całość smażymy jeszcze ok 10 min do momentu gdy sos nabierze fajnej konsystencji.

Porady

* W oryginale jest to idealny sos do lazagne, którą można przygotować z przepisów na makaron pełnoziarnisty, sosu beszamelowego oraz wyżej opisanego sosu. Makaron podgotowujemy a następnie wykładamy go na dno naczynia, na to sos beszamelowy, sos mięsny. Całość powtarzamy. Kończymy sosem beszamelowym i posypujemy serem i ziołami. Dopiekamy ok 20 min w 180 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować